Μπαχαρικά

Το μπαχαρικό ή αλλιώς καρύκευμα είναι το αποξηραμένο τμήμα ενός φυτού που περιέχει αρωματικές, πικάντικες και καυστικές ουσίες.

Τα μπαχαρικά προσφέρουν ιδιαίτερα μοναδικά αρώματα και εμπλουτίζουν την γεύση των τροφών μας.        

Πάπρικα (γλυκιά)

Η πάπρικα παρασκευάζεται από το άλεσμα της γλυκιάς πιπεριάς ( Capsicum ) σε  λεπτή σκόνη με χρώμα που ποικίλει σε όλους τους τόνους του κόκκινου. Ανήκει στην οικογένεια που ανήκει και το τσίλι. Έχει γεύση ήπια ανάλογα με το έδαφος της καλλιέργειας και τις κλιματολογικές συνθήκες. Όλα τα είδη πάπρικας έχουν έντονο χρώμα και ζεστή γεύση, η οποία συμπληρώνει χωρίς να αλλοιώνει τις άλλες γεύσεις. Χρησιμοποιείται σε σούπες, ψητά, όσπρια, σάλτσες, σαλάτες ακόμα και σε πατάτες τηγανιτές. Η πάπρικα βρίσκει χρήση στην παρασκευή λουκάνικων, σαλαμιών και σε μαρινάδες κρεάτων.

Τσίλι

Το τσίλι φημίζεται για την καυτερή έντονη γεύση του και χρησιμοποιείται στον αρωματισμό διαφόρων τύπων πικάντικης σάλτσας.

Το τσίλι θεωρείται ότι καίει θερμίδες, μειώνει πόντους και καταπολεμά την παχυσαρκία. Περιέχει καψανίνη, συστατικό το οποίο ευθύνεται για την διέγερση της κυκλοφορίας του αίματος και την τροποποίηση της θερμοκρασίας.

Μαύρο Πιπέρι

Το κλασσικό μαύρο πιπέρι είναι αυτό που χρησιμοποιούμε κατά κόρον στην Ελλάδα. Θεωρείται ένα από τα δυνατότερα μπαχαρικά όσον αφορά τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.

Η κύρια ουσία του, η πιπερίνη, φαίνεται ότι έχει ευεργετική δράση στο πεπτικό μας σύστημα ενώ σύμφωνα με μελέτες, καταπολεμά το πάχος, τον κίνδυνο  εμφάνισης πεπτικού έλκους, του καρκίνου του παχέος εντέρου και του προστάτη. Είναι από τα πιο εμπορικά μπαχαρικά του κόσμου και χρησιμοποιείται σε όλα σχεδόν τα φαγητά καθώς επίσης και στην φαρμακολογία και αρωματοποιεία.

Ρίγανη

Η ρίγανη είναι ένα αρωματικό φυτό της Μεσογείου και αποτελεί βασικό καρύκευμα της μεσογειακής διατροφής. Στην αγορά μπορείτε να βρείτε την ρίγανη κυρίως αποξηραμένη.

Είναι πολύτιμη για την αντιμετώπιση προβλημάτων του στομαχιού, έχει αναλγητική δράση σε οξείς ή χρόνιους ρευματισμούς και πόνους δοντιών.

Η ρίγανη είναι το έμβλημα της Ελληνικής κουζίνας και με την πικάντικη γεύση της, παντρεύεται τέλεια με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και το λεμόνι.

Κύμινο

Οι πιο πολλοί γνωρίζουμε το κύμινο ως μπαχαρικό που δίνει γεύση στα φαγητά μας ωστόσο δεν είναι μονάχα αυτό. Το κύμινο είναι και ένα πολυ γευστικό και υγιεινό αφέψημα με πάρα πολλά ωφέλη στην υγεία του ανθρώπου. 

Το κύμινο περιέχει πολυτιμα αιθέρια έλαια και ανάλογα με την ποικιλία έχει πιο ανοιχτό ή πιο σκούρο καφετί χρώμα. Το άρωμά του είναι δυνατό και πάρα πολύ ιδιαίτερο. Ίσως λίγο βαρύ και η γεύση του είναι επίσης πολύ έντονη και δυνατή.

Σκόνη Μουστάρδας

Η μουστάρδα ανήκει στα προϊόντα που συνοδεύουν και αρωματίζουν το κυρίως φαγητό. Μπορεί να αντικαταστήσει άλλα προϊόντα με περισσότερες θερμίδες όπως τη μαγιονέζα και διάφορα dressings προσφέροντας υπέροχη γεύση. 

Η σκόνη μουστάρδας από σπόρους συναπιού, πρέπει όμως να έρθει σε επαφή με το νερό για να απελευθερωθεί η γεύση της. 

Για αυτό πρίν χρησιμοποιήθει πρέπει να την ανακατέψουμε με λίγο νερό, γάλα ή ξύδι και αφού αφήσουμε το μείγμα για λίγο να το προσθέσουμε στο φαγητό.

Κουκούτσι Κουκουνάρι

Το κουκουνάρι είναι ο γνωστός βρώσιμος σπόρος των πευκοειδών και άλλων κωνοφόρων.

Από τα αρχαία χρόνια χρησιμοποιείται ώς αφροδισιακός και ώς εδώδιμος σπόρος που συχνά προστίθεται σε σαλάτες και σε συνταγές της μεσογειακής κουζίνας.

Αρκετές φορές, καβουρδίζεται πρίν προστεθεί στην συνταγή όπως για παράδειγμα στο σιμιγδαλένιο χαλβά.

Ζητήστε μας να σας προσφέρουμε να δοκιμάσετε.